fredag 7 mars 2014

LÄSKIGA HÄNDELSER

...har det varit i veckan, må ni tro! 
Gissa vad Matte menar med denna läskiga flagga? Jo, banditer som kapar och stjäl!

Det började förra helgen då Matte, min Moster och jag åkte iväg för att fira deras moster Margit som fyllde 92 år. Margit är en snygg och proper kvinna med huvudet på skaft. Visserligen hör och ser hon lite dåligt och visst behöver hon lite stöd av rullatorn när hon går men för övrigt är hon pigg. Margit har, sedan flera år, lite hemtjänst vilken hon är mycket nöjd med. Men nu till det första otäcka....

Margit berättade att hon för två veckor sedan blivit rånad. Rånad i hemmet! Det hade börjat med att en okänd kvinna ringer och frågar om det är Margit som bor på xx-gatan? Jo, det är det! Jag bor längre ner på gatan, säger kvinnan. Jag har fått ett brev som är till dig. Kan du komma och hämta det? Nej, svarar Margit, det kan jag inte för jag har svårt för att gå utomhus. Har du ingen annan som kan komma? undrar kvinnan. Nej, mina släktingar bor i andra städer. Men är du alldeles ensam? frågar kvinnan. Nja, jag har ju min hemtjänst men de gör ju inga sådana arbeten, säger Margit. Jag ska resa bort några dagar och vill inte ha ditt brev liggandes hos mig. Men du, jag ska ut ett ärende nu så jag kan komma förbi med det, säger kvinnan. Tack så mycket säger Margit. Vad har du för portkod? undrar kvinnan. Margit talade om koden och började förstås att vänta....
Och inom rimlig tid så ringer det på dörren och Margit öppnar och utanför står en kvinna med ett skrivblock i handen. Är det Margit? undrar hon. Är det du med brevet? frågar Margit. Nej, jag kommer från Hemtjänsten och ställer frågor om hur nöjd du är med den, svarade kvinnan och tränger sig in. Kvinnan sätter sig på en plats i köket så att Margit måste sätta sig med ryggen mot övriga lägenheten. Kvinnan ställer några frågor om hemtjänsten, tackar för sig går sedan därifrån! 
Margit tyckde att händelsen kändes obehaglig och berättade för sin hemtjänst som kom dagen därpå. Nej, det pågår ingen sådan undersökning, säger hon och fick Margit att kolla ifall något saknades. Och i en byrå, i det rum som Margit satt med ryggen åt, saknades hela hennes smyckeskrin!
Det blev polisanmälan och dessutom har polisen delat ut en folder i området med en varning för liknande händelser. Polisen uppgav att det sannolikt att är minst två personer som utför dessa brott! En person som samtalar med och uppehåller den äldre medan ytterligare personer söker igenom lägenheten! Tur i oturen är att de inte gjorde Margit fysiskt illa. Varna alla som ni känner för konstiga telefonsamta!  
Vi hissar en flagga för Margits 92 åriga födelsedag.

Och nu till det andra otäcka....

På vägen hem från Margit skulle Matte hoppa in på Maxi för att handla några småsaker. Kommer snart, sa Matte till mig där jag satt i baksätet Okej Matte, svarade jag och la mig ned och väntade. Och väntade och väntade.... Det var värst vad det dröjde, tyckte jag. Och det gjorde det också. På Maxi har de självscanning vilket Matte tycker är jättebra. Men nu och då blir det ju en så kallad avstämning. Och det blev det för Matte. Va bra att det blev idag, säger hon till expediten, eftersom jag har handlat så lite! Upp med varorna på bandet och jajamensan det stämde. Matte betalade med sitt kort men där var det tvärstopp! Uttag medgives ej, lyste den röda texten på displayen! De gör ett nytt försök med samma resultat. Matte kollar telefonbanken och jodå det finns pengar på kontot! Men va skumt? Efter ytterligare misslyckade försök gav de upp. Matte hade handlat för 99 kr och kunde skrapa ihop 70 i kontanter och fick lämna tillbaka resten. Kändes ju rätt så pinsamt, sa Matte senare. Du får ringa till din bank, sa expediten, det finns ju så mycket konstigt nu för tiden som scimning eller va det heter. Jag får göra det när jag kommer hem, svarade Matte.
Men tänk att det hann Matte inte göra för telefonen ringde i samma stund som vi klev in över tröskeln. Hej, det här är Jenny från Nordea Stockholm. Har du försökt göra uttag alldeles nyss? JA, men det fungerade inte! utropade Matte. Nä, för vi har tillfälligt spärrat ditt bankkort! Va, varför då? Jo vi har upptäckt en "misstänkt aktivitet" på ditt konto! Hjälp va då för aktivitet? Har du handlat på en Amerikan Horse-site kl 23 i går kväll? En amerikansk HÄST-sida? Nä det har jag verkligen inte och kl 23 sov vi för länge sedan! Men hur kan ni upptäcka sånt här? undrade Matte. Vi har våra säkerhetssystem, blev svaret.
Kortet blev spärrat permanent och Matte har klippt itu det. Vi fick vänta några vardagar på det nya som kom med rekommenderad post samt att nya koden kom med posten nästa dag!
"Storebror ser dig" och Matte kan bara säga TUSEN TACK till Nordea!

Och nu till det tredje otäcka....

Matte fick magsjuka till råga på allt. Och då är hon väldigt ynklig, kan jag tala om. Jag har försökt att INTE vara i vägen när hon behövt rusa till toaletten och jag har INTE stört henne när hon väl har somnat. Och så HAR jag nöjt mig med att själv rasta mig i trädgården. Sen när hon blev bättre så har jag pussat på henne för att hon ska bli glad igen. Visst har jag varit en duktig liten hjälpreda?

Jag ska avsluta detta långa inlägg om läskiga saker med en bild på ett bombsäkert vårtecken, fniss! 

Hos mig skiner solen idag och jag misstänker att Matte öppnar dörrar och städar och tvättar efter magsjukan! Då blir det för mig att hålla mig undan för dammsugaren :(

Trevlig helg till Er mina vänner önskar
BELLA med nysande Matte


9 kommentarer:

 1. Fy, fy och tredubbelt FYYY!!
  Först och främst naturligtvis för vad man gjort mot Margit! Av allt ynkligt men kan ta sig för hör det här till det värsta. Åh, vad vi önskar att man kunde sätta fast tjuvynkryggarna!!!
  Sen det där att kapa identiteter och utnyttja andras kreditkort. Tur att det upptäcktes, annars kunde det blivit ännu värre besvär än det blev. Matte minns när hon blev av med körkort och ett par kreditkort i höstas.
  Magsjuka är inte heller det roligaste, minsann!
  Vi misstänker - till råga på allt - att sista bilden visar att matten är pollenallergisk eller nåt sånt.

  TUR att du är en så förstående och hjälpsam liten vän, och att du kan få matte glad igen. :)
  Trots hemskheterna.
  Kasper

  SvaraRadera
 2. Godt at mamsen din har så god vakthund som deg, da kan hun føle seg trygg hjemme!

  SvaraRadera
 3. Men snälla nån! Så många tråkigheter på en gång....Margit tycker vi riktigt synd om och hur 17 kom dom åt din mattes kontouppgifter. Tackolov att magsjukan är sånt som går över i alla fall. Hoppas ni vädrat ut den nu!

  SvaraRadera
 4. Ja en väldigt duktig hjälpreda tycker jag att du varit.Men hu så mycket konstigt på en och samma gång.

  SvaraRadera
 5. Fy såna otäckingar som luras sådär! Man kan inte lita på nån! Tur att en del banker är vaksamma så inte matten blev av med sina pengar även om det blev konstigt i affären. Nu hoppas vi att matten håller sig frisk och kan njuta av vårsolen... Kramis!

  SvaraRadera
 6. Hemska hemska människor som luras på sånt vis, de borde skämmas och försvinna från jordens yta!
  Tur hon inte blev skadad.
  Tyvärr är det vanligt att råka ut för sånt, de äldre måste bli lite mer misstänksamma - tyvärr!
  Tur banken upptäckte köpet på din mattes kort.
  Du var jätteduktig som klarade dig så bra och inte störde matte i onödan när hon var magsjuk! Hoppas hon mår bättre nu!

  Nospussar

  SvaraRadera
 7. Tack alla ni för Krya-på-hälsningar!

  SvaraRadera
 8. Oj så det hänt saker, ena otäcka och hemska saker. Fy säger vi. Även ett stort fy för att matten är sjuk. Hon får ta och bli kry snabbt :) så kan ni njuta av fint väder tillsammans.

  SvaraRadera
 9. Men usch och fy vilka otäcka historier du berättar! Matte blev alldeles matt och arg.
  Så fräcka människor det finns! Tur att magsjukan gått över i alla fall.
  De där vårteckna de har kommit här med!
  Stor puss till både dig och din matte från Melody!
  Matte hälsar också förstås.

  SvaraRadera